DE ASAMBLEA NACIONAL IN BUITENGEWONE VERGADERING

DE ASAMBLEA NACIONAL IN BUITENGEWONE VERGADERING

Het parlement (asamblea nacional) zetelde in een uitzonderijke sessie, van 11 tot 13 april, om zich te bezinnen over de huidige economische moeilijkheden en de te nemen middelen om de uitvoering van het plan te verzekeren tot in 2030.

Miguel Díaz-Canel onderlijnde tijdens deze zitting drie prioritaire punten:

  • Cuba zal niet afzien van zijn economisch plan, niettegenstaande de versterking van de blokkade en de financiële versmachtingspogingen door de Verenigde Staten;
  • de strategie is zonder dralen het werk verder zetten, volgens de vastgelegde alternatieven, en zonder af te zien van de doelstellingen, in functie van een betere levensstandaard voor de bevolking ;
  • de invoer moet dalen en de productie voor de uitvoer moet stijgen.

De belangrijkste beschikbare middelen gaan naar zes strategische sectoren : toerisme, voedselproductie, biotechnologie en farmaceutische industrie,  beroepsdiensten in het buitenland, energie en electriciteit, de bouwsector. Wat niet belet vooruitgang te boeken in andere domeinen.

Toerisme staat gelijk met inkomsten in deviezen en is de locomotief voor andere economische activiteiten, zoals de industrie, de voedselproductie en de diensten, en schept ook jobs in de provincies. De biotechnologie zorgt voor een diversificatie van  producten die potentieel voor de export dienen. De beroepsdiensten in het buitenland (gezondheid, onderwijs, sport en cultuur) zijn tevens een belangrijkste inkomst in deviezen voor het land. De electro-energetische sector, steunend op hernieuwbare energiebronnen, is de ondersteuning van de economie en het dagelijks leven van de bevolking. De voedselproductie en de bouw spelen een fundamentele rol voor het leven en de gezondheid van de bevolking.

Het socialistisch staatbedrijf blijft de belangrijkste bouwsteen van de cubaanse economie, en 22 maatregelen zullen toegepast worden teneinde de efficientie van deze bedrijven te verbeteren. Maatregelen zijn ook voorzien om de onafhankelijke arbeid (cuenta propria) te verbeteren, door het invoeren van normen die de sector versoepelen. Nieuwe maatregelen komen er ook voor de niet agrarische coöperatieven, en om niet uitgebate gronden in vruchtgebruik uit te baten.

In de financiële sector kondigde Margarita Martínez, de voorzitster van de Centrale Bank, aan dat modaliteiten ter studie zijn voor de financiering van bedrijven en voor de bevolking, met aantrekkelijke intrestcijfers, teneinde de toegang tot het krediet te vergemakkelijken en het sparen aan te moedigen.

Tijdens zijn interventie bij het afsluiten van deze sessie heeft Miguel Díaz-Canel aangedrongen op verschillende punten :

  • de Noord-Amerikaanse administratie verklaarde herhaaldelijk haar doelstelling elk ontwikkelingsalternatief te vernietigen dat niet strookt met het wild kapitalisme dat zij aan de streek wil opleggen ;
  • Venezuela, Nicaragua en Cuba, die de perspectieven van de Monroedoctrine niet aanvaarden, zijn de duidelijk aangeduide mikpunten ;
  • de financiële afstraffingen en de blokkade tegen Cuba worden nog versterkt ;
  • de betrekkingen tussen de twee landen verbrokkelen steeds meer, ingevolge de zogezegde « geluidsaanvallen », de miljoenen geschonken aan de contrarevolutie  en de politieke subversie, de aanwakkering van de Wet Helms-Burton, enz.                                                                                                          

Om een terugkeer te vermijden naar de moeilijkheden van de speciale periode drong Díaz-Canel aan op de noodzaak van duidelijke en welomschreven prioriteiten : de voorbereiding voor de verdediging en de economische strijd.
Hij eindigde met klare woorden : « Nee, heren imperialisten, de Cubanen zullen zich niet overgeven, wij zullen geen wetten aanvaarden die onze toekomst treffen en onze grondwet verkrachten. In Cuba hebben de Cubanen de leiding, en, uiteraard, de cubaanse vrouwen ».

Reacties zijn gesloten.