Les Enfers vivants – Roux P-E

Les Enfers vivants – Roux P-E

Roux, Pierre-Emmanuel
Les Enfers vivants ou La tragédie illustrée des coolies chinois à Cuba et au Pérou.
Collection « Asie en perspective »
Paris, Éditions Hémisphères, 2018.

Na de afschaffing van de slavenhandel zochten de suikerbarons van Cuba en Peru (de hier besproken landen) naar middelen om deze goedkope werkkrachten te vervangen. Het werden asiatische landdbouwwerkers, de coolies, vrijwillig of verplicht gerecruteerd, met contracten waar zij de gevolgen niet van kenden, en die ze verbinden zoals slaven. Tussen 1847 en 1870 werden aldus 250.000 chinese coolies overgescheept naar Cuba en Peru.

In 1875 verschijnt in Canton een anoniem boek, waarvan tot op vandaag slechts acht exemplaren werden teruggevonden. Het boek heeft het over twee onderziekscommissies, en stelt de mishandelingen aan de kaak waarvan deze arbeiders het slachtoffer waren, verkocht op de markten in Havana.

Een eerste deel herneemt de geschiedenis van dit e-verassend boek, brengt de oorsrong ervan, de historische context. Het tweede deel geeft een reproductie van de oorspronkelijke uitgave : de tekeningen en de teksten in het chinees, met de vertaling in het frans. Elke bladzijde brengt een aspect van de tragedie beleefd door deze « varkentjes », deze nieuwe slaven, hun recrutering, hettransport, de verkoop op de markten, de onmenselijke behandeling.

Een origineel historisch document, boeiend. Een juweelje voor de amateurs. 

Reacties zijn gesloten.