Laat uw stem horen tegen de VS-blokkade van Cuba

Laat uw stem horen tegen de VS-blokkade van Cuba

21 uur blokkade kost Cuba de jaarbehoefte aan insuline

Op 30 oktober ’24 stemt de Algemene Vergadering van de VN al voor de 32 keer een resolutie die de VS oproept om de blokkade tegen Cuba onmiddellijk op te heffen.

Op de vooravond, 29 oktober om 17u roept de Coördinatie Opheffing Blokkade op tot actie. Wij vragen dat België en de EU standvastig de unilateraal opgelegde sancties tegen Cuba krachtig veroordelen als duidelijk signaal naar de VS.  Want de blokkade neemt de Cubaanse bevolking in een wurggreep.

Op één jaar tijd, van 1 maart 2023 tot 29 februari 2024 veroorzaakte de blokkade een materiële schade die op 5,056 miljard dollar wordt geschat, of omgerekend 421 miljoen dollar per maand, meer dan 13,8 miljoen dollar per dag of meer dan 575 683 dollar per uur dat de blokkade kost! Stel je voor wat het land met dat geld zou kunnen doen aan sociale en economische investeringen!

4 maanden blokkade kost Cuba een verlies gelijk aan de financiering van het basis voedselpakket voor de bevolking gedurende één jaar (ongeveer 1.600 miljoen dollar).

25 dagen blokkade is de schade die gelijk staat aan de financiering van de nodige basislijst van geneesmiddelen voor één jaar (339 miljoen dollar).

9 dagen blokkade staat gelijk aan de financiering die nodig is voor de invoer van medische benodigdheden (watten, gaas, spuiten, naalden, hechtingen, katheters, infuuskits, enz.) en de reagentia die het nationale gezondheidssysteem nodig heeft voor één jaar (ongeveer 129 miljoen dollar).

3 dagen blokkade staat gelijk aan de kosten van de jaarlijkse onderhoudskosten van het openbaar vervoer (ongeveer 40 miljoen dollar).

21 uur blokkade dekt de aankoopkosten van de hoeveelheid insuline nodig voor één jaar (ongeveer 12 miljoen dollar).

30 minuten kost Cuba een bedrag gelijk aan de kosten voor de aankoop van conventionele en elektrische rolstoelen die nodig zijn in het bijzonder onderwijs (ongeveer 256.363 dollar).

15 minuten blokkade is de schade gelijk aan de financiering van hoorapparaten voor kinderen en jongeren met een handicap in het speciaal onderwijs in het land (144.000 dollar).

17u00: sensibiliseringsactie met flyers naar de voorbijgangers

17u30: toespraken

18u00: einde van de actie.

Reacties zijn gesloten.