Mol – Kempen

Mol – Kempen

Gezien de moeilijke situatie waarin Cuba terecht kwam door de val van de Oostbloklanden besloten in 1993 een aantal sympathisanten van Cuba en Fidel Castro in Mol een initiatief te nemen. Ze organiseerden een gespreksavond “ Heeft Cuba nog vrienden?”. Daaruit groeide een groepsreis naar Cuba en in 1994 de oprichting van Vrienden van Cuba Regio Mol. Een 5-tal jaren later verruimden we dit tot Regio Mol / Kempen.

WAAROM DEDEN WE DAT?
Dit valt samen te vatten in een kleine anekdote.  Een Molse missionaris die in Haïti werkte met de arme bevolking van Port-au-Prince en die op de zwarte lijst stond van dictator Papa Doc zei: “Cuba is een voorbeeld op sociaal vlak, op het vak van onderwijs en gezondheidszorg”. Dit staat in schril contrast met wat je hoort in de media en leest in de kranten en op internet waar constant desinformatie wordt gegeven over Cuba, doelbewust om Cuba in een slecht daglicht te stellen.
We zijn sinds ons ontstaan lid van de mondiale raad in de gemeente Mol en krijgen jaarlijks een subsidie als we een gefundeerd project indienen.

ONZE ACTIVITEITEN:
We organiseerden verscheidene tentoonstellingen van Cubaanse kunstenaars, oa José Delarra (1995),   Mary Cary Diaz Garcia (1996, 1999), Ramon Rodriguez (2004), La Travésia (een thematentoonstelling van enkele Cubaanse kunstenaars- 1999), fototentoonstellingen van Jos Van Gelder (1996, 2003) en een grote groepstentoonstelling in het kader van de 80ste geboortedatum van Che Guevara “Mol herdenkt El Che” (2008).
Aleida Guevara signeerde het reisdagboek van haar vader Che “Op de motor door Latijns-Amerika” (1996). In één van onze literaire cafés kwam “De Gok van Fidel” van Marc Van Pitte aan bod (197). Herman Portocarero, voormalig Belgisch ambassadeur in Cuba, sprak over zijn boek “Cubaanse nachten” (2000) en we presenteerden de Nederlandse vertaling door één van onze leden van de dichtbundel “Versos sencillos” van José Martí tijdens een viering van zijn 150ste geboortedatum (2003). 
Panelgesprekken met oa economist Carlos Tablada (1996), Aleida Guevara (1996), Erik De Meester rond Cuba-Venezuela (2006) en “LINKS in de Lift in Latijns-Amerika?” met Georges Spriet en Erik De Meester (2010), Freddy Tack, stichtend lid van onze vereniging en hoofdredacteur van ons tijdschrift “Cuba Sí” (2016, 2019 in samenwerking met het Vermeylenfonds en Humanistisch Verbond Mol).
Filmvoorstellingen oa “Che Guevara The Myth and his mission”, “Havana, een droom in opbouw” en een film over de werkbrigade Carlos Habre van VVCuba Gent. Films van Anne Delstanche.
We organiseerden een socioculturele rondreis door Cuba (1999) waarbij mensen met een warm hart voor Cuba konden kennis maken met het land en zijn volk.
Tussen 1996 en 2011 feestten we minstens éénmaal per jaar tijdens onze “Fiësta Latina”.
In 2009 vierden we extra tijdens de “Celebración CubaNicaLibre 50/30 ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Cubaanse revolutie en de 30ste van de Nicaraguaanse revolutie.
Sinds 2012 organiseren we jaarlijks, samen met het Nicaraguacomitee van Mol, een zomer- Ellie-Wellieterras ter nagedachtenis van ons actief lid Ellie Van Goethem.
We werkten mee, samen met de andere verenigingen voor ontwikkelingssamenwerking, aan verscheidene initiatieven van de  Dienst Samenlevingsopbouw van de gemeente Mol.

PROJECTEN:
Via de VZW Vrienden van Cuba nationaal steunden we in onze beginjaren “Een boot voor Cuba” en “ Bussen voor Cuba” (1994-1995), het Astmaproject (1996-98) en aansluitend een “Actie speelgoed” voor het kinderziekenhuis van Havana. Daarna ook het project “Tarara” voor medische opvang in Cuba van kinderen die slachtoffer waren van de ramp in Tsjernobil (2005-05), noodhulp ifv de schade door de orkanen Ike en Gustav (2008, voor de Cubaanse medici actief in Haïti (2009) en voor aankoop vaccinatiemateriaal voor covid 19 (2021).
Structureel financierden we een groot onderzoek aan de universiteit van Havana naar het “medicatiegebruik van bejaarden in Cuba”. We financierden schooltjes bij de renovatie en inrichting (Escuela Abel Sta Matia in Santa Clara 2001 en Nueva Ilusión in Guanabacoa 2007-08, en de inrichting van een aula in het kinderziekenhuis in Havana (2006).
We financierden mee een groot project van Oxfam-Solidariteit rond Biogas (2002).
We zetten in samenwerking met een Molse oogarts een groot medisch project op “Brillen voor Santiago de Cuba” dat via de “Rode draad” in het programma Wensenkermis op Radio 2 vanuit heel Vlaanderen werd gesteund (2002-03).
Sinds 2009 dragen we als regio ons steentje bij voor de financiering van meerjarenprojecten van FOS België (de NGO Fonds voor Ontwikkelingssamenwerking). Eerst 5 jaar in samenwerking met het FMC (de Cubaanse vrouwenbeweging) rond “ Preventie van borstkanker voor vrouwen van meer afgelegen gebieden”. Nadien ook via FOS België een project voor de “Versterking van de Cubaanse Coöperatieve Boerenbeweging”. Daarna 5 jaar een project van CENESEX (Centro Nacional de Educación Sexual) in Havana rond “Sensibilisering voor de sociale aanvaarding van Holebi’s”.  Sinds 2019 een project voor het “Implementeren, ontwikkelen en evalueren van de nationale strategie ter preventie van SOA/AIDS/HIV onder groepen kwetsbare jongeren van een achtergestelde buurt van Havana Vieja”, dit in samenwerking met het Nationaal centrum ter preventie van SOA en HIV/AIDS dat deel uitmaakt van het Ministerie van Volksgezondheid (MINSAP).

CONTACT:
Woon je in onze buurt, heb je vragen bij onze werking als regio Mol/Kempen, wil je graag lid worden of meewerken. Aarzel niet, neem contact op via mail miek.caenberghs@gmail.com  of telefonisch bij Martina Tips  0472/444162.