Litteratuur

Litteratuur

literatuur

In Havana vinden we de nationale bibliotheek van Cuba terug, een bib die over meer dan 2 miljoen boeken beschikt. Ongetwijfeld de grootste literaire figuur van Cuba is José Martí (1853 – 1895), van wiens hand immers ook de tekst van de wereldbefaamde meezinger Guantanamera is. Schrijver, maar tegelijk ook voorvechter in de strijd om de onafhankelijkheid. Hij stierf dan ook in de strijd.

Andere grote Cubaanse auteurs verwierven eveneens internationale faam: Nicolas Guillén, Cintio Vitier, Dulce María Loynaz, Alejo Carpentier, Jose Lezama Lima, Miguell Barnett, Lisandro Otero, Nancy Morejón en Pablo Armando Fernàndez of Leonardo Padura. 

Wie Spaans spreekt, of tenminste leest en begrijpt, zal met genoegen in de oudere boekenwinkels van Havana rondneuzen. Bekende werken uit de Spaanse literatuur zijn er terug te vinden tegen spotprijzen. Veel werken worden immers uitgegeven door Huracán, een uitgeverij die kort na de revolutie werd opgezet om precies cultuur toegankelijk te maken voor het grote publiek.

Havana is elk jaar opnieuw het decor voor een grote boekenbeurs, een evenement dat niet onopgemerkt voorbij gaat op het eiland. Schrijvers uit verschillende landen komen naar de beurs afgezakt en er worden ongeveer 700.000 boeken verkocht.

Literaire wedstrijden bemachtigden er een internationale reputatie en het Huis van de Amerika’s (Casa de las Americas) geeft er elk jaar een reeks literaire prijzen weg zowel aan Cubaanse als aan internationale auteurs.

Romans, poëzie, historische werken, actualiteit, de Cubanen lezen veel en lezen graag. Een nationaal tijdverdrijf als het ware.

Hieronder vindt u een kleine reeks boeken over of uit Cuba die aanbevelenswaardig of interessant kunnen zijn voor wie iets meer over Cuba of zijn litteratuur te weten wil komen:

1. Boeken van Cubaanse auteurs
2. Boeken over Cuba

1. Boeken van Cubaanse auteurs

* Los pasos perdidos (Alejo Carpentier)

* El arpa y la sombra (Alejo Carpentier)

* Poesía completa (José Martí)

* Lucía Jerez (José Martí)

…….

2. Boeken over Cuba

* Bacardi Rum, een occulte oorlog (Hernando Calvo Ospina)
Bacardi Rum levert bewijzen van de betrokkenheid van Bacardi bij moordcomplotten tegen Fidel Castro en van Bacardi-plannen om bommen te droppen op Cubaanse olieraffinaderijen. Het bedrijf financiert allerlei ondergrondse en openlijke extreem-rechtse organisaties zoals het FNCA, dat betrokken was bij activiteiten tegen de Sandinisten in Nicaragua en voor Savimbi in Angola. Het boek Bacardi Rum brengt de achtenswaardigheid van deze drankengigant aan het wankelen en leest als een spannende thriller, aldus Trends.

* Het Complot, dissidenten en huurlingen tegen Cuba (H.C. Ospina en Katlijn Declerq)
Katlijn Declercq en Hernando Calvo Ospina gaan met de fijne kam door het wereldje van de Cubaanse opposanten. Zijn het dissidenten of huurlingen? Huurlingen die de allure kregen van dissidenten? Een bijzondere enquête: de auteurs interviewden sleutelfiguren van het anticastrisme; de bronnen, bestaande uit interne documenten van de contra-organisaties, zijn afkomstig van het State Department van de VS. Deze documentatie en de getuigenissen spreken voor zich.

* Cubaanse nachten (Herman Portocarero)
Onmiddellijke memoires van een Belgisch schrijver-diplomaat na 4 jaar als Belgisch ambassadeur in Havana te hebben gewoond.

* Mango, salsa & socialismo (Youri Blieck)
Liftend door Cuba – net zoals de Cubanen – ontdekt Youri Blieck in de loop van een lange dag hoe de Cubanen denken over hun verleden, het heden en hun toekomst. Een nuchtere en verhelderende kijk op de Cubaanse realiteit, niet vanuit het standpunt van de externe analist die het de Cubanen eens zal tonen, maar gezien door de ogen van de Cubanen zelf. Een vlot leesbaar boek dat toch heel wat Cubaanse kantjes duidelijk maakt.

Fidel Castro, biographie à deux voix (Ignacio Ramonet)
Ignacio Ramonet is directeur van Le Monde Diplomatique, een toonaangevend links maandblad, dat verschijnt in 23 talen met een totale oplage van 1,5 miljoen exemplaren. Hij is ook mede-oprichter en voorzitter van de antiglobalistische beweging ATTAC. Na een onderhoud van meer dan honderd uren met Fidel Castro, schreef hij een boek over het Cubaanse staatshoofd.

* De gok van Fidel – Cuba tussen socialisme en kapitalisme (Marc Vandepitte)
Het eerste boek dat de economische situatie en evolutie in Cuba na het wegvallen van de Sovjetunie en het Oostblok nauwgezet onderzoekt.

* De Factor Fidel (Marc Vandepitte en Katrien Demuynck)
De Factor Fidel is een wereldprimeur die de belangrijkste politieke ideeën van Fidel Castro behandelt. Het boek herhaalt niet de clichés of gemeenplaatsen over Cuba, maar brengt de fundamenten van de Cubaanse samenleving in kaart. Het is de vrucht van jarenlang geduldig opzoekingswerk in het reusachtig en versnipperd oeuvre van El Comandante.