Dagboek van een LGBT-activiste.
Wim Leysens
Overal waar de deur op een kier staat, ga ik naartoe. Isel Calzadilla is voor de LGBT-gemeenschap in Santiago de Cuba geen onbekende, integendeel. Al 17 jaar ijvert zij om met een open blik te kijken naar seksuele diversiteit. Alles kwam in een stroomversnelling in 2002: “In dat jaar schreef ik een brief aan Mariela Castro Espin, directrice van Cenesex, het Nationaal Centrum voor Seksuele Opvoeding. Tot mijn verwondering kreeg ik antwoord en met haar steun richtte ik datzelfde jaar de eerste vriendschapsgroep voor lesbische vrouwen en biseksuelen op: Las Isabelas. De groep is genoemd naar het koffiehuis waar we destijds informeel samenkwamen. We voelden de nood om ons verhaal te kunnen doen op een open manier en op een veilige plek. Dat is Las Isabelas geworden”.
Het engagement van Isel beperkt zich niet tot Santiago de Cuba. “Mijn engagement brengt me nu bij Cenesex, het Centrum Oscar Arnulfo Romero, studentenkringen, universiteiten, gemeenschappen, de vrouwenorganisatie FMC. Kortom, overal waar de deur op een kier staat, ga ik naartoe. Grasduinen in haar facebookpagina geeft een mooi beeld van Isels activiteiten en van wat leeft in de LGBT-wereld van Cuba.
8 januari 2018: Vandaag vieren we de 17de verjaardag van Las Isabelas en denken we ook terug aan de eerste workshop in 2009. Toen wisselden we voor het eerst ervaringen uit met de andere groepen Oremi en Fénix en openden we de poort van samenwerking met het Centrum voor Gezondheidspromotie. Felicitaties aan alle activisten die onze rechten verdedigen.
12 januari 2018: Gisteren ontvingen Las Isabelas en het FMC hier in Santiago de Cuba een delegatie uit de Verenigde Staten. We gaven toelichting aan de hand van foto’s over de verschillende activiteiten die we hier georganiseerd hebben om onze seksuele rechten te verdedigen. De uitwisseling was zeer leerrijk.
20 januari 2018: Een delegatie van Las Isabelas neemt deel aan de provinciale algemene vergadering van FMC waar in functie van het nationaal congres van 2019 de grote lijnen voor de komende jaren worden voorbereid. Isel pleit voor meer zichtbaarheid van de lesbische vrouwen binnen de vrouwenorganisatie. “We hopen onze samenwerking verder te kunnen zetten. Sommige vrouwen voelen zich afgewezen en gediscrimineerd en niet iedereen heeft de moed om in te gaan tegen de vooroordelen in de samenleving”.
1 februari 2018: Las Isabelas hebben samen met andere organisaties en instituten deelgenomen aan een provinciale workshop over de preventie van prostitutie. We voelen ons nu sterker om onze bijdrage te leveren omtrent dit probleem in onze samenleving.
10 febrero 2018: Ik nodig allen uit om de facebookpagina van Alma-Azul “hombres trans de Cuba” te volgen en zo de gemeenschap van de trans-mannen te steunen. Voor de eerste keer doen we iets om de mannelijke transseksualiteit in Cuba in beeld te brengen. Dank aan alle personen van Cenesex die ons steunen, want weinigen beseffen wat onze identiteit betekent.
13 februari 2018: Tot eind januari waren Violeta Cardoso en Isabel Pacheco onbekenden. Dat veranderde meteen nadat ze op de facebookpagina van Acepto aankondigden dat de rechtbank aan Violeta het hoederecht over haar drie kleinkinderen heeft toegekend. Deze kinderen verloren twee jaar geleden hun moeder; heel hun leven al wonen ze al bij Violeta en Isabel, die al 36 jaar samen leven. De Cubaanse wetgeving erkent nog geen huwelijk van of adoptie door personen van hetzelfde geslacht. “Maar de uitspraak kent mij als grootmoeder het hoederecht toe, en impliciet dus ook aan mijn partner en co-moeder Isabel”, aldus Violeta.
14 februari 2018: Cenesex viert haar 30 verjaardag, niet toevallig op 14 februari. Op deze Valentijnsdag stelt Mariela Castro de vijfde editie voor van de “Dagen van het moederschap en het vaderschap” met als slagzin: ‘Gelijken in rechten en verantwoordelijkheden’. De typische man- en vrouwrollen moeten doorbroken worden, zo niet bestendigen we logica van de mannelijke dominantie, aldus Mariela Castro.
21 februari 2018: In Havana start het 3de Nationale Seminarie van Articulación Juvenil. Dit jongerennetwerk is gegroeid uit het Centrum Oscar Arnulfo Romero en zit zich in voor sociale gelijkheid en gendergeweld. Meer dan 50 jongeren volgden trainingen en workshops, zodat zij met meer bagage actief kunnen deelnemen aan de campagne ‘Neen aan geweld tegen vrouwen’. “Deze bijeenkomst is als een familie, waar niemand je vraagt wat is je sociale visie, je seksuele identiteit, je religie; wat telt is wat je doet in naam van respect voor de ander en tegen het geweld”, aldus een deelnemer. .75pt’>#AY/b