Kort Nieuws maart-mei 2018

Kort Nieuws maart-mei 2018

Freddy Tack

Vergadering van het Centraal Comité (CC) van de Communistische Partij van Cuba (PCC)  –  25-26/03/2018.
Het CC van de PCC, voorgezeten door Raúl Castro, deed een opvolging van de actualisering van het economisch en sociaal model, van de woningpolitiek, en van de studies voor de herziening van de grondwet.
Het actualiseringsproces kende een snel ritme in de implementatie van de richtlijnen gedurende de eerste drie jaren. Dit ritme is nu trager wegens de complexiteit van de nog te nemen maatregelen, en aan fouten in de planificatie en het controleproces. Kwamen daarenboven de economische en financiële beperkingen die het uitvoeren hebben belet van sommige maatregelen die investeringen vereisen. In 2016 en 2017 heeft men de nadruk gelegd op de verfijning van wat reeds verwezenlijkt werd. Bij de huidige prioriteiten telt men de monetaire eenmaking en wisselproblematiek, en ook het economische en sociaal plan tot in 2030.

Het ontwerp voor de woningspolitiek werd in détail besproken, en moet tegemoetkomen aan de wil deze problematiek anders te benaderen, door een geordend gebruik van alle beschikbare middelen in het land. Cuba telt iets meer dan 32.824.000 woningen (volkstelling van 2012, aangepast in 2017), waarvan 39% in slechte tecnische staat. De herwinning van het woningfonds is geschat op 10 jaar, met een prioriteit, de eerste vijf jaar, voor de meest beschadigde woningen.. Belangrijke investeringen zijn voorzien in de cementindustrie, tegels en sanitair meubilair. Het accent wordt gelegd op de locale productie als steun aan deze politiek, en op de versterking van de rol van de gemeenten in het oplossen van de problemen.
Het CC keurde een verslag goed van het Poliotiek Bureau over de herziening van de grondwet, die moet tegemoetkomen aan de belangrijkste economische, sociale en politieke wijzigingen ingevolge de akkoorden van het VIe en VIIe Congres van de PCC en van de Eerste Nationale Conferentie, die het onomkeerbare karakter van het socialisme in Cuba hebben bevestigd, en die de leidende rol van PCC hebben bevestigd.

Ministerraad – 26/04/2018.
De ministerraad, naast talrijke behandelde themas, onderzocht het verloop van het economisch plan gedurende de eerste trimester van 2018. De spanningen te wijten aan het gebrek van deviezen, aan het niet uitvoeren van export, en aan gebreken in de levering van brandstoffen, zijn nog steeds aanwezig.
Men hoopt 90% van het investeringsplan te halen,voorzien voor de eerste trimester van het jaar. Inzake suikerproductie heeft men de negatieve gevolgen van de orkaan Irma ondergaan, gevolgd door negatieve climatologische factoren (een lange periode droogte, gevogd door hevige regenval).

Buitenlandse investeringen.
Rodrigo Malmierca, minister van buitenlandse handel en buitenlandse investeringen, verklaarde op 8 mei, tijdens een vergadering van de CEPAL (Economische Commissie voor Latijns Amerika en de Caraïben), dat meer dan vierduizend miljoen dollar werd geïnvesteerd in de energie, het toerisme, de industrie, de voedingsnijverheid, de bouwsector, het transport, de mijnen en de petroleum. Hij benadrukte dat Cuba zijn internationale economische deelname heeft uitgebreid en gediversifieerd, en dat het land economische betrekkingen heeft met 75 landen in de wereld.  

Boekenbeurs 2018.
Op 14 mei werd de boekenbeurs 2018 afgesloten in Santiago de Cuba, na een doortocht in het land. 4.000 titels, waaronder 600 nieuwigheden, werden voorgesteld, met een verkoop van 1.292.744 exemplaren (een verhoging met 10,6% t.o.v. 2017). Men heeft 2.147.000 bezoekers geteld. Voor de volgende jaren werkt men nu ook aan een uitbreiding van digitale boeken.
De slotceremonie kon tellen op de aanwezigheid van Ignacio Ramonet, die de vierde editie voorstelde van zijn boek « Cien horas con Fidel ». Abel Prieto Jiménez, minister van cultuur, stelde het boek « Hasta siempre Fidel » voor, met een selectie en notas door Rosa Miriam Elizalde.

Vliegtuigcrash in Cuba.
Een vliegtuig is neergetsort kort na het opstijgen in Havana. Het verzekerde de lijn Havana-Holguín, en er waren 113 personen aan boord, waarvan 110 overledenen en 3 overlevenden in een zeer kritische toestand.
Het toestel, een Boeing 737-200 was door Cubana de Aviación gehuurd bij de mexicaanse maatschappij « Danrojh Aerolines Global Air », en bestuurd door een Mexicaanse bemanning.  
Het was sinds een maand in dienst, en beschikte over de nodige certificaten. De hulpdiensten zijn zeer snel tussengekomen, met een opvallend profesionalisme.
Bij de redactie van dit artikel (29 mei) waren de twee zwarte dozen gevonden, en het onderzoek over de oorsprong van de crash is gestart, onder leiding van de cubaanse auroriteiten, mexicaanse experts en specialisten van de firma Boeing.
Niettegenstaande de intensieve zorgen zijn twee van de overlevenden gestorven, en de derde blijft in een kritische toestand.De 110 slachtoffers werden allemaal geidentificeerd.

Bijzondere zitting van het Parlement.
De Raad van State heeft een bijzondere zitting bijeengeroepen van de Asamblea Nacional op 2 juni 2018, met als agenda :

-de goedkeuring van de samenstelling van de permanente commissies van het parlement 
-de goedkeuring van de samenstelling van de parlementaire vriendschapsgroepen 
-een analyse van de lopende experimenten in de provincies Artemisa en Mayabeque 
-de goedkeuring van het verloop van de grondwetherziening en van de commissie samengesteld door volksvertegenwoordigers, gelast met het opstellen en de voorstelling van het ontwerp van grondwet van de Republiek
-de goedkeuring van de samenstelling van de parlementaire vriendschapsgroepen ;
-een analyse van de lopende experimenten in de provincies Artemisa en Mayabeque ;
-de goedkeuring van het verloop van de grondwetherziening en van de commissie samengesteld door volksvertegenwoordigers, gelast met het opstellen en de voorstelling van het ontwerp van grondwet van de Republiek.

Huisvestingsprogramma.
Miguel Díaz-Canel heeft op 28 mei een evaluatievergadering voorgezeten over het huisvestingsprogramma, dat hij omschreef als één van de belangrijkste prioriteiten voor de bevolking. Volgens het voorgestelde verslag is de lokale productie van bouwmateriaal tijdens de laatste vijf jaar gestegen met 11%. Productiemiddelen (mini-industrie) werden ingeplant in 168 gemeenten. 80% van hun productie is bestemd voor de bevolking en 20% voor sociale werken van de gemeenten.
De vergadering onderzocht ook de fabricatie van de nodige uitrustingen voor dez mini-industries, en de inspanningen terzake moeten verdergezet worden om de lokale productie op te drijven.
Voor de nieuwe president is de lokale productie één van de basismiddelen om progressief de huisvestingsproblemen op te lossen, die zich gedurende jaren opstapelden.
Díaz-Canel heeft reeds vergaderingen gevolgd over verschillende programmas, waaronder openbaar vervoer,waterbedeling, digitalisatie van de televisie, strijd tegen klimaatveranderingen, het behoud van het historisch geheugen, allemaal domeinen die regelmatig opgevolgd worden.

Hevige regenval.
Na maanden droogte werd Cuba eind mei getroffen door hevige regenval, vooral in de centrale en westerse streken. De regen heeft positieve gevolgen voor de heraanleg van de waterreserves in de dammen, maar ook een catastrofale vernieling in de landbouw, wegens de intensiteit en de hevigheid.
De regenval, o.a. gevolg van de doorgang van de tropische storm Alberto, veroorzaakte overstromingen wegens gesatureerde ondergrond. Meer dan 9.000 personen werden in Cienfuegos verplaatst, 15.000 in Sancti Spiritus, naar minder getroffen zones, voorzien van de nodige infrastructuur (gezondheidszorgen, slaapplaatsen, voeding, enz.). Het spoor- en bustransport werd in verschillende provincies stilgelegd. Het vervoer is onderbroken op verschillende banen, waaronder de nationale snelweg, en in Sancti Spiritus is de brug in Zaza del Medio gedeeltelijke ingestort wegens het stijgend waterniveau. In Pinar del Rio zijn 30 huizen ingetsort wegens de regenval.

Na de verwoestingen door de orkaan Irma, had Cube zeker deze nieuwe catasrofe niet nodig.

Reacties zijn gesloten.