XXIe CONGRES VAN DE CTC

XXIe CONGRES VAN DE CTC

Freddy Tack – mei 2019

De vakbonden van Cuba, verenigd in de CTC (Centrale van de Cubaanse Werknemers) waren in congres van 20 tot 24 april 2019.
Meer dan 1.200 afgevaardigden, verkozen  onder de 74.922 pre-kandidaten, in vertegenwoordiging van alle vakbonden en alle sectoren van de economie, inbegrepen alle vormen van niet openbare sectoren (onafhankelijken, niet-agrarische coöperatieven), namen deel aan het congres.

De voorstellen en discussieteksten werden aan de basis voorgelegd vanaf mei 2018, met de nadruk op “De basisssen voor de versterking van de opdracht van de cubaanse syndicale beweging”. Een document van 50 artikels om de bezinning te stimuleren en debatten te voeren over het ongenoegen en de bezorgdheden van de werkwereld. Een richtlijn was het vinden van een consensus over de verbetering van de werking van de organisatie, haar politiek en haar actie tegenover de huidige veranderingen.

Voorbereidende werkzaamheden
61.576 vergaderingen gingen door, met de deelname van 2.491.029 werknemers. Er kwamen 184.728 tussenkomsten en 154.351 voorstellen werden geuit, waarvan 65% gelinkt aan de economische strijd en 35% aan de verbetering van de werking. De belangrijkste resultaten zijn gebundeld in vijf hoofdstukken, die de ongerustheden van de werknemers weerspiegelen.
– de noodzaak om een algemene loonhervorming te verwezenlijken;
– de interesse van de werknemers van de privé ontwikkelen (zij kennen heden een syndicalisatiegraad van 62,8%);
– een versterking van de socialistische wedijver, van de materiële en morele stimuli;
– de syndicale werking;
– de criteria voor de pensioenleeftijd.

Het Congres.
Het centraal verslag van de voorbereidende werken werd voorgested door Ulises De Nacimiento, secretaris-generaal van de CTC. De afgevaardigden kregen ook ruime informatie over de actualisering van het economische en sociaal model, voorgesteld door Marino Murillo Jorge, de verantwoordelijke van de permanente commissie voor de implementatie en de ontwikkeling van de “Richtlijnen voor economische en sociale politiek”. Na een historisch rappel vanaf het VIe Congres van de PCC (april 2011), kwam hij terug op de belangrijkste hervormingen van het beheersysteem van de bedrijven, en hun impact op de werknemers (2011-2017). Hij besprak ook de maatregelen betreffende de werknemers van de niet-publieke sector.

De afgevaardigden hebben dan de syndicale werking besproken in vijf comissies. Uiteindelijk, na vier dagen debat in commissiers, keurden de afgevaardigden in de plenaire zitting het document goed dat de te volgen richtlijnen herneemt, alsook de werkingsdoeleinden voor de komende jaren.

Reacties zijn gesloten.