CUBA – VERENIGDE STATEN maart-mei 2019

CUBA – VERENIGDE STATEN maart-mei 2019

De agressiepolitiek tegen Cuba, gevoerd door de Trumpadministratie,  gaat  verder  en  werd nog versterkt. De officiële activering van Titel III van de Wet Helms-Burton, op 2 mei 2019 (zie ook het artikel van Wim Leysens), is de meest recente wurgpoging van de Cubaanse economie, en de zoveelste agressie om het Cubaans politiek en economisch model te vernietigen. Deze maatregel heeft verregaande extraterritoriale implicaties, met de bedoeling  de buitenlandse investeringen in Cuba te beletten en te ontmoedigen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze maatregel ontvangen werd met  een  wereldwijde en  algemene kritiek  en verwerping. De beste illustratie van het verloop van deze agressiepolitiek is misschien wel het chronologisch overlopen van de gebeurtenissen van de laatste weken.

04/03: John Bolton, Marco Rubio en Mike Pompeo doen elk verklaringen die nieuwe sancties tegen Cuba aankondigen.

11/03 : de VS voegen nog een aantal bedrijven toe aan de “zwarte lijst” van Cubaanse economische entiteiten met wie elke handel is verboden.

15/03 : beperking van de geldigheidsduur van de visa’s B2 voor de Cubanen, van vijf jaar tot 3 maand, en tot één enkele toegang.

18/03 : de National Endowment for Democracy (NED) maakt bekend dat zij 4.643.525 $ heeft toegekend in 2018 voor een “regimewijziging” in Cuba (een stijging met 22% t.o.v. 2017).

22/03 : de rechtse regeringen van Latijns-Amerika kondigen in Chili aan dat een nieuwe vereniging wordt opgericht, de Prosur, bestemd om de Unasur, de CELAC en de Petrocaribe te vernietigen.

29/03 : de democraat James McGovern, op bezoek in Cuba, drukt zich uit tegen de Wet Helms-Burton.

29/03 : de Panamese bank “Multibank” sluit de rekeningen van meer dan een tiental bedrijven die handel voeren met Cuba.

09/04 : Het akkoord tussen de Cubaanse Baseball Federatie en Noord-Amerikaanse baseball liga’s wordt door Trump verboden.

11/04 : de britse firma Acteon moet een boete van 227.500 $ betalen wegens overtreding van de blokkade.

12/04 : de regering Trump kondigt sancties aan tegen vier bedrijven en negen schepen uit de petroleumsector die petroleum vervoeren naar Cuba.

15/04 : Brasil verlaat officieel de Unasur.

16/04 : de Noord-Amerikaanse pers meldt dat alles er op wijst dat Trump Titel III van de Wet Helms-Burton gaat toepassen.

16/04 : de Italiaanse bank Grupo UniCredit, moet een boete betalen van 1.300 miljoen dollar wegens het niet toepassen van de blokkade.

17/04 : verjaardag van de mislukte invasie in de Varkensbaai (Playa Girón). Datum gekozen door de regering Trump om nieuwe maatregelen tegen Cuba aan te kondigen, met de toepassing van Titel III van de Wet Helms-Burton.

17/04 : de Europese Unie (EU) en Canada kondigen hun bereidheid aan om samen te werken om hun bedrijven te verdedigen voor de Wereldhandels- organisatie.

18/04 : Mexico, Rusland en de Spaanse hotelketen Meliá verzetten zich tegen de activering van Titel III en kondigen aan dat ze hun bedrijven in Cuba zullen verdedigen.

18/04 : de VS-regering kondigt beperkingen aan voor de remesas (dit zijn de bedragen die als steun voor de familie overgemaakt worden) en de reizen naar Cuba. John Bolton doet de aankondiging voor een publiek van ex-huurlingen van de Varkensbaai.

18/04 : in een gemeenschappelijk communiqué verwerpen Federica Mogherini, Hoge vertegen- woordigster voor buitenlandse zaken en veiligheid van de EU, Cecilia Malmstrom, Europees commisssaris voor handelszaken, en Chrystia Freeland, minister van buitenlandse zaken van Canada, de toepassing van Titel III van de Wet Helms-Burton.

18/04 : China, Mexico, Venezuela en Rusland verzetten zich officieel tegen de toepassing van Titel III van de Wet Helms-Burton.

18/04 : verschillende solidariteitsverenigingen in België verzetten zich tegen de aankondiging door Washington.

20/04 : de minister van buitenlandse zaken van Portugal verwittigt dat de activering van Titel III de commerciële spanningen tussen de VS en de EU zal versterken.

22/04 : verenigingen van Cubaanse emigranten in de VS vragen aan de Paus tussen te komen tegen de vijandelijke politiek inzake Cuba.

23/04 : de minister van buitenlandse zaken van Spanje vreest betwistingen tegen de VS ingevolge de sancties tegen Cuba.

02/05 : de Cruise maatschappij Carnival is het eerste doelwit van de toepassing van Titel III : twee klachten werden neergelegd bij een gerechtshof in Miami wegens het gebruik van de havens van Santiago de Cuba en Havana.

03/05 : Exxon Mobil legt een klacht neer tegen twee Cubaanse petroleummaatschappijen bij de rechtbank van Washington DC.

03/05 : meer en meer stemmen komen op tegen de toepassing van Titel III : o.a. de ministers van buitenlandse zaken van Frankrijk, Spanje, Rusland, El Salavador en Wit Rusland. De EU kondigt aan dat ze haar bedrijven en burgers zal beschermen.

04/05 : Canada deelt mee dat het land geen enkele juridische uitspraak ingevolge Titel III zal erkennen.

06/05 : Spanje bevestigd de intentie verder te blijven investeren in Cuba.

08/05 : Mexico gaat j uri di sch haar bedrij ven beschermen tegen de Wet Helms-Burton.

08/05 : Rick Scott, republikijns senator, drukt zich uit in het voordeel van het uitvaardigen van een Noord- Amerikaanse maritieme blokkade van Cuba.

09/05 : de minister van buitenlandse zaken van Japan verwerpt de toepassing van Titel III.

09/05: de eerste minister van het Verenigd Koninkrijk, Theresa May, verwerpt de versterking van de blokkade.

Onze vereniging heeft tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering in Antwerpen, op 11 mei, een resolutie ter verwerping van Titel III van de Wet Helms- Burton unaniem goedgekeurd. sBoww8i�

Reacties zijn gesloten.