DE NIEUWE GRONDWET treedt in werking

DE NIEUWE GRONDWET treedt in werking

Freddy Tack

De nieuwe grondwet, goedgekeurd met het referendum op 24 februari 2019, werd nu officieel afgekondigd tijdens een uitzonderlijke zitting van het parlement, op 10 april, juist 150 jaar na de opstelling van de eerste grondwet in 1869, in Guáimaro, bij de start van de eerste onafhankelijkheidsoorlog tegen Spanje.

De nieuwe grondwet is de verwoording van de consensus in Cuba om verder te gaan op de gekozen weg. In zijn toespraak verklaarde Raúl Castro : “De grondwet die wij afkondigen is de verderzetting van de eerste, en een bescherming van de fundamentele pijlers van de natie, met de eenheid van alle Cubanen, de onafhankelijkheid en de soevereiniteit van het vaderland”. Hij benadrukte dat de deelname aan het beslissingsproces van 9 miljoen Cubanen een gigan- tische grondwetgevende vergadering vertegenwoor- digde, om een consensus op te bouwen voor de toekomst : “Deze grondwet garandeert de verder- zetting van de Revolutie en de onomkeerbaarheid van ons socialisme”. Het is nu aan het parlement om de wetgevende initiatieven uit te werken om de nieuwe bepalingen van de grondwet toepasbaar te maken.
Raúl kwam ook terug op de gespannen relaties met de VS : “De toon van de regering van de VS tegen Cuba is eens te meer bedreigend, en er worden stappen gezet om de bilaterale betrekkingen te vernietigen. Cuba wordt beschuldigd van alle kwaad, met het gebruik van leugens in de slechtse Hitleriaanse propaganda- stijl… Wij zullen niet afzien van onze principes en wij verwerpen elke vorm van chantage… Tegenover het woelige scenario dat zich ontwikkelt, hebben wij als basisprioriteiten de voorbereiding van het land voor de verdediging en de ontwikkeling van de nationale economie vooropgesteld… Wij weten dat wij het hoofd moeten bieden aan bijkomende moeilijkheden en dat de toestand kan verergeren in de komende maanden. Er is geen terugkeer naar de extreme speciale periode van de jaren ’90, vandaag is het een ander panorama inzake diversificatie van de economie, maar wij moeten ons steeds voorbereiden op slechtere variabelen… “

De overgangsmaatregelen

Nu de grondwet is afgevaardigd moeten belangrijke overgangsmaatregelen doorgevoerd worden door het parlement. Hierna citeren wij enkele van de te zetten stappen.

– Binnen de zes maanden : een nieuwe verkiezingswet;

– Binnen het jaar : een aangepast reglement voor het parlement en de Raad van State;

– Binnen de twee jaar : een reglement voor de provinciale regeringen;

– Binnen de twee jaar : een reglement voor de gemeentelijke volkmacht en zijn beheerraden;

– Binnen de 18 maanden : een nieuwe wetgeving voor de Volksrechtbanken en de aanpassing van de overeenstemmende wetten;

– Binnen de twee jaar : volksraadpleging en referendum over een ontwerp van Familiecode;

– Binnen de 18 maanden : wettelijke aanpassingen inzake de mogelijkheden voor de burger om zijn rechten voor de rechtbanken te kunnen opeisen.

Deze lijst is uiteraard niet volledig, maar geeft al duidelijk aan dat op wetgevend vlak de parlementairen in de komende maanden zeker de handen vol zullen hebben om de nieuwe grondwet in de praktijk om te zetten. �?0�

Reacties zijn gesloten.